top of page

Dünyanın sorunsalı ortaktır.

  • Yazarın fotoğrafı: Kent Siyaset
    Kent Siyaset
  • 6 Şub 2021
  • 3 dakikada okunur


Shivshankar Menon / Hindistan Dışişleri Eski Bakanı

Dünyanın sorunsalı ortaktır. Bireysel veya devletsel değildir.

Shivshankar Menon: Hastalığa karşı bireysel çözüm yoktur. Bu aslında ekonomi sağlığı, toplum sağlığı ve siyaset sağlığı meselesidir. Hükûmetler ve toplumlar kendi aralarında devlet tarafından vadettiklerini, anayasal yapılarında halkına vadettiklerini gerçekleştirip ve gerçekleştiremeyeceğiyle ilgilidir. Nihayetinde insanların potansiyeli geliştirebileceği, güvence altına alabileceği ve gerçekleştirebileceği ortamı yaratmak hükûmetin sorumluluğundadır. Dünyadaki ülkelerin hepsi aynı sorunlara sahip ve bununla başa çıkmaya çalışıyor. Özellikle şu an rakamlar bu kadar fazlayken ve ekonomi çöküyorrken bu bir sağlık sorunundan daha fazlasıdır.



Shivshankar Menon: Finansal krizden bu yana son on yıla bakarsanız pandemi aslında daha önce gördüğümüz jeopolitik transı hızlandırdı. Dörtte üçüne sahibiz. Birisi, güçler dengesinin değişimidir ve dünya politikalarının çekim merkezi Pasifik kıyılarına taşındı. Bence burada sorun yok. Ekonomik olarak dünya çok kutuplu oldu. Ekonomik kısmın on yıl öncesine kadar dünyada daha fazla dağıtıldığını kastediyorum. Küreselleşme ve kimlik tehditlerinden dolayı, dünya çapında milliyetçiliğin ve otoriter liderliğin artışını görüyoruz. Şimdi tehdit konularının uluslar aşırı kaynakları var. İklim değişikliğinden, pandemilerden, terörden, deniz güvenliğinden bahsediyorum. Bunlar yine ortak çözüm gerektiren şeylerdir. Ayrıca teknolojinin etkilerini de buraya eklemek gerekir. Böylece, aktarılan bu dört şey pandemi ve kriz ile aslında hızlandı. Gücün değişimiyle ilgili konuşacağız. Çin’in büyüyen gücüne ABD nasıl tepki veriyor? Bugün ilişkileri daha sert olmaya başladı. Hatta şu an daha fazla tepki veriyorlar çünkü Çin’in gerçekten iyileşmeye çalışan ilk ülkeler arasında olduğunu görüyorlar. Salgını kontrol altına aldıklarını, onunla nasıl başa çıkacaklarını bildiklerini düşünüyorlar. ABD’nin vaka sayısı hâlâ artıyor. Bu nedenle, tüm bu değişiklikleri hızlandırma açısından ne olduğunu zaten gördük. Bunun yeni boyutları var. Daha önce de söylediğimiz gibi bunun bir şok başlangıcı olacağını ummuştum. Uluslararası ilişkiler diplomasisi yapan yeni bir bütüne baktığımızı öneren yeni fikirleri geri çevirmedim. Zoomu çok daha fazla kullanıyoruz. Bu, değişen dünyada yaptığımız bir şey. Kullandığımız aletleri değiştiriyoruz.



Shivshankar Menon: Bence eşitsizlik durmuyor. Ayrıca küreselleşmenin eşitsizliği arttırdığı da doğru ve toplumlarımızın birçoğu, hızlı büyüyen ekonomilerimizin çoğu aslında büyüyor, ancak ayrıca gelirler de eşitsizlik de artıyor. Bence ABD’de gösterilen sayılar ve ABD tecrübesi bunu kanıtlıyor. Eşitsizlikler piramidin altındaki insanlar arasındaki ölüm oranını arttırıyor. Bu doğru. Ancak insanların eşitsizlikle ilgili ne yapacaklarını gerçekten düşündükleri konusunda emin değilim. Söylediğim gibi, Kovid-19 sonrası, kurumsal politikalar, yapılar ve bu aşamayla ilgili insanlardan tutarlı bilgiler duymadım. İnsanlar hâlâ tahmin ediyor. Gerçekten ne olduğunu bilmiyoruz, önce neye saldırmamız gerektiği hakkında bir sonuca varmak çok zor.



Shivshankar Menon: Yirmi yıllık finansal krize kadar çok kutuplu, soğuk savaştan sonra tek kutuplu dünyadaydık. Bundan sonra, düzenler arasında aslında sistemsiz daha karışık ülkeler içindeydik. Ekonomik olarak daha fazla çok kutuplu ülkelerdeyiz. Ancak askeri olarak hâlâ tek kutuplu bir dünyadayız. ABD dünyaca bilinen tek küresel askeri güçtür. Politik olarak herkesin aklı karışık ve bu bir gerçek. Yani yine de düzenler arasındayız. Bence pandemi, pandeminin etkileri ve bahsettiğim geçiş hızı her biri bugün hayatta kalmak için uğraştığından yeni bir sabit düzenin gerçekten ortaya çıkması muhtemel. Bugün bu, her bir hükûmet için birincil görevdir. Şimdi, güç rıza meşruluğu ve bunun nasıl değiştiğini sordunuz. Dünyadaki her hükûmet, dünyadaki her ülke pandemiyle küçüldü, ününü ve sert gücünü kaybetti. Çünkü pandemi, ekonomik görünüşü kötüleştirdi, herkes dibe indi. Kimse dünya ekonomisinin eski yüksek büyüme gidişatına dönmesini veya eskiden olduğu gibi açılmasını beklemiyor. Sert güç ve halkın uluslararası bağlılığı desteklemeleri için isteklilikleri bile bence azaldı çünkü herkes aynı. Neden ben hallediyorum, problemlerimizi üstleniyorum. Ekonomik problemlerden kurtulmamız gerekiyor, burada işsiz insanlar var, bunlarla baş etmemiz gerekiyor. Hepimizi etkileyen meşruluk ve rıza hakkında konuştuğunuzda, azalan bir meşruluk var. Sadece bir ya da iki değil. Kimi daha fazla etkilediği, kimi daha az etkilediği farklı bir konu. Bunun nasıl vuku bulacağını henüz bilmiyoruz. Bu yüzden, dünyadaki hükûmetlerin sahip oldukları meşruluk ve rıza gücünde genel bir düşüş olduğunu görüyorum. Meşruluk için milliyetçiliğe döndüklerinden bu, iş birliğini gerçek anlamda zorlaştırıyor ve bu diplomasi için çok küçük bir oda bırakıyor.

Kommentarer


bottom of page